5 érv a minél gyakoribb quinoa fogyasztás mellett

f078dbf1-ca38-4083-ae53-ae8ede8d061b.jpg

Tápláló. Egészséges. Finom

A quinoa az Andokban őshonos növény, mi elsősorban a magját ismerjük. Sokan gabonának gondolják, azonban nem az, rendszertanilag a disznóparéjfélék családjába tartozik. A magyar gasztronómiában elsősorban reform köretként használják, felhasználhatósága azonban ennél sokkal széleskörűbb lehet - a receptek százával találhatók pl. a Youtube-n. 

De miért is érdemes fogyasztani? Miért kap ekkora hírverést, már régóta? És miért éri meg a közel 3000 forintos kilónkénti árat? 

1. mert gluténmentes és könnyen emészthető

Sokan szenvednek ma már cöliákiában - nekik tökéletes választás lehet ez a növény, ugyanis teljesen gluténmentes. De akik kevésbé érzékeny rá - nekik is, szintén érdemes meghonosítaniuk az étrendjükben, ugyanis nagyon könnyen emészthető.

2. mert magas a fehérjetartalma és tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat

Vegánoknak ideális a fehérjebevitel növelésére, ugyanis nemhogy magas a fehérjetartalma, de az összes olyan aminosavat is tartalmazza, amit a szervezet önmagától nem termel meg.

3. mert magas az ásványi anyag, a vitamin és az antioxidáns tartalma

Csak egy rövid felsorolás: tartalmaz káliumot, vasat, kalciumot, magnéziumot, B-vitaminokat és flavonidokat (kvercetin és kaempferol). Felhasználás előtt érdemes beáztatni, hogy mindezen anyagok jobban hasznosuljanak.

Quinoa's protein potential: From healthy whole food to versatile ingredient

4. mert diétába könnyen beilleszthető, tápláló és magas rosttartalmú 

A magok 100 grammja hozzávetőleg 58 gramm szénhidrátot és 14,5 gramm fehérjét tartalmaz - ezek tökéletes értékek egy kiegyensúlyozott étrendben. Emellett pedig - fajtától függően - közel 10 gramm rostot tartalmaz egy ekkora adag. Közepes felszívódású szénhidrát, tehát hosszan eltelít és anyagcsere javító hatása is van. 

5. mert elkészítése egyszerű és nagyon finom

Ne csak sós ételekben gondolkodjunk! Felhasználható akár a reggeli zabkásában a zab helyett, készíthető belőle bármilyen sütemény, granola, stb. De komolyan: százával találhatók meg az interneten a kreatívabbnál kreatívabb receptek. 

dsaasdasdsad.png

Végszó: tény, hogy kissé drága, de már kb. 1500 forintért is beszerezhetünk fél kilót, és ha úgy gondolkodunk, hogy 100 gramm (ami egy bőséges adag) 300 forintra jön ki, rögtön nem annyira ijesztő. Ráadásul az egészségen nem szabad spórolni!

u. i.: Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2013-at „A Quinoa Nemzetközi Évének” nyilvánította, magas tápértéke és az élelmiszer-biztonsághoz világszerte történő hozzájárulása miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr6916566036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Made in Kitchen

Minden az egészséges, teljes értékű táplálkozásról.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása
gfgf