Egy alapmű a teljes értékű, növényi táplálkozásról

182575703_305178987733369_5512135484785402661_n.jpg

Kína-tanulmány

Colin Campbell közel 500 oldalon keresztül szolgáltat nekünk számtalan bizonyítékot arra az állítására, hogy az állati fehérjében dús étrend a nyugati (az ő szavaival élve: bőség) betegségeinek fő kiváltó oka. Így a szívbetegségek, a daganatos megbetegedések és a cukorbetegség is nagy eséllyel megelőzhetőek (sőt, visszafordíthatóak) lennének, ha az emberek átváltanak (ismét az ő szavajárása szerint) a teljes értékű, növényi étrendre.

A könyv szinte regényszerűen mutatja be T. Colin Campbell tudományos munkásságát, amellyel az egykori, tejgazdaságban felnőtt kisgyerekből a növényevés egyik legnagyobb szószólója lett. Az író körüljárja több betegség kialakulásának okát, és tudományos alátámasztott tippeket ad ezek megelőzésére, végül pedig azt is elmagyarázza nekünk, miért nem hallunk erről az egészről többet, minden orvostól.

A Kína-tanulmány (1. kiadás - 2005) talán az egyik legismertebb azon könyvek közül, amelyek a teljes értékű, növényi étrend mellett teszik le a voksukat - egy másik, igen híres kiadvány a Hogy ne halj meg (2016), Michael Greger tollából (bár az én meglátásom szerint ez igazából csak a Kína-tanulmány egyfajta átdolgozott verziója). Semmit nem veszítünk, ha mindkettőt elolvassuk, és ha már csak 1-2 tanácsot megfogadunk belőlük, már nyertünk.

Óvakodni kell viszont a szélsőségektől! Ahogy Campbell is írja: a lényeg a holizmusban van. Ne az egyes tápanyagokra koncentráljunk (pl. rost, antioxidáns tartalom, stb.), hanem az étkezésünk teljességét tegyük rendbe! 

Plant based diets: Are they healthier or are they just another fad diet? -  SuedeWellness

A könyv olvasmányos, érdekes, és ugyan számomra az utolsó oldalakon kissé leül, rengeteget lehet belőle tanulni - emellett pedig hatalmas motiváció abban a tekintetben, hogy még ha teljesen nem is akarjuk elhagyni, jelentős mértékben csökkentsük az állati eredetű hozzávalókat az étrendünkben. Nem azzal van a baj, ha hetente egyszer-kétszer húst és tejterméket eszünk, hanem azzal, ha ezt naponta 3-4-szer (és a "kedvenc" diétás ajánlások alapján 5-6-szor) tesszük meg.

u.i.: A hírek szerint a szerző ma, 87 évesen is kiváló egészségnek örvend.

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr7616522400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Made in Kitchen

Minden az egészséges, teljes értékű táplálkozásról.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása
gfgf