A tökéletes pizzatészta recept 3 titka

175077926_201576644845800_5997784940547986309_n.jpg

A pizza egyike a világ legnépszerűbb és persze legkedveltebb csemegéinek. 

A házhoz rendelt ételek viadalában is rendszerint a dobogós helyeket foglalja el - a hamburgerekkel és sült krumplival bizonyára örökké tartó ádáz versenyt vív az első helyért. Valóban, sokszor nincs időnk főzni/sütni, s ilyenkor tényleg kényelmes megoldás gyorsan megrendelni. Nem mondom azt, hogy nem létezik finom rendelt pizza, azt viszont mondom, hogy össze sem lehet hasonlítani a házilag (és odaadással) készült pizzával. Adjatok neki egy esélyt!

Tagadhatatlan, hogy nagyon sok múlik az alaptészta receptjén, hogy elérhessük a tökéletes ízélményt. Ha a tészta jó, akkor már nagy baj nem lehet. Ne féljünk otthon megpróbálkozni vele, ám az alábbi 3 fortélyt mindenképp tartsunk szem előtt:

1. titok: A jó minőségű (és típusú) liszt

Ne használjuk a legolcsóbb, rosszabb minőségű kenyérliszteket! Mi mindig extra finomra őrölt, 00 lisztet használunk, amely ugyan tápanyag tartalmában elmarad pl. a teljes kiőrlésű társaitól, igazán finom és jó állaga ettől lesz a pizzatésztának. A BL55 liszt nem adja vissza ugyanazt a rugalmas, könnyű textúrát. A képen látható liszt az Auchanban kapható, és ugyan kicsit drágább a megszokottnál (1 kg kb. 700-800 forint), ebben az esetben mindenképp megéri ezt választani. Eddig magasan ebből a fajtából készítettük a legjobb házi pizzákat!

A jó hír: a most leírt tippek, és maga a teljes recept is megtalálható a liszt csomagolásának hátulján. Ha elfogy az első csomag, csak vágjátok ki és ragasszátok fel valahova a konyhába, így sosem fogjátok elfelejteni.1111111.png

2. titok: Az élesztő és a só mennyisége

Nagyon kevés élesztőre és sok sóra lesz szükségünk! 1 kg liszttel számolva kb. 1,5-2 gramm élesztő kell a tökéletes tésztához. Fél kiló liszthez, ha tegyük fel 1 gramm élesztőt adunk, az mindössze 1/3 teáskanálnyi mennyiség (igen, valóban nagyon kevés).

Tipp: én szeretek instant élesztőt használni, mert a hagyományos élesztő túlnyomó része szinte mindig megmarad, és nagyon hamar használhatatlanná válik. 

A sót illetően pedig: 1 kg liszthez 30 g (kb. egy púpozott evőkanál) sóval számoljatok, tehát ha változtattok a mennyiségen, ez alapján arányosítsatok. Soknak tűnik, de nem lesz sós.

3. titok: A kelesztés időtartama

S végül egy rossz hír: ha házi pizzát szeretnénk enni, azt sajnos már előző nap ki kell találnunk. Az igazán jó tészta ugyanis egy éjszakán át kel. 

Miután összekevertük a hozzávalókat, fél óráig hagyjuk állni. Utána érdemes felosztani annyi részre, ahány pizzát készítünk belőle (fél kilóból kb. 5 közepes jön ki), és a felosztott porciókat 10-12 órát, konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten kelesztjük. Hogy ne száradjon ki, még a konyharuhás betakarás előtt fedjük le a tésztagombócokat egy megolajozott folpack fóliával.

És kész!

***

A posztban szereplő képek mind saját készítésűek. Próbáljátok ki ezt a fekete-erdei sonkás és fügés változatot! Sose fogtok többet son-go-kut rendelni :)

175842034_137997718332013_2406858779425268098_n_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr4716513706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2021.04.28. 07:56:14

Jól írtad az élesztő mennyiségét, 1.5g /1 kg liszt ? Nem 1.5dkg?

bio 2021.04.28. 13:35:59

En mindig lefagyasztom a friss elesztot mivel nagyon ritkan hasznalok. Ha szuksegem van ra pl pizzatesztahoz akkor csak kiveszem a fagyasztobol es egy eles kessel annyit pattintok le belole amennyire szuksegem van. Sose vettem meg eszre hogy maskent viselkedne felengedes utan mint a friss. Csak egy tipp.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.04.29. 06:14:50

Magam a tésztát amit megkelesztek még a kelés megindulásakor felosztom, és befóliázva lefagyasztom. így a nagy adagban csinált tésztát nem kell azonnal megenni, és máskor lényegesen kisebb macerával lehet az istenek eledeléhez (pizzához) jutni!
Amit még másként csinálok: az élesztőt egy kis liszttel és cukorral meg tejjel elkeverve felfuttatom. így a kelesztés egy kicsit gyorsabb, valamint a lisztet és a vizet összekeverés után hagyom egy keveset állni, hogy a liszt szemcsék feltáródjanak és az élesztő jobban tudjon dolgozni.
Szépek a képek a poszton, köszönet érte, élmény volt olvasni!

Made in Kitchen

Minden az egészséges, teljes értékű táplálkozásról.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása
gfgf