Ennyi hasznos tápanyagot ennyire olcsón keresve sem találsz

how-to-cook-lentils-1589225713.jpg

A lencse, amit idestova 10 ezer éve fogyaszt az emberiség

A szegényebb országokban alap élelmiszernek számít, viszont a fejlett területeken, így hazánkban is valamiért igen kevés figyelem jut a lencsére. Az egyik legalulértékeltebb táplálék, a legtöbben szinte kizárólag újévkor esznek belőle. Ha az okokat keressük, az én álláspontom szerint sokan úgy gondolják, hogy nem szeretik a lencse ízét. Nyilván előfordulhat, hogy valaki tényleg képtelen befogadni ezt a hüvelyest, de szerintem az esetek többségében csak a rossz tapasztalatok adnak okot az ódzkodásra. Az interneten több száz különböző recept van az elkészítésére (írjuk be Youtube-ra vagy Google-be, hogy lentil recipes), ne csak levesben és főzelékben gondolkozzuk!

A lencse jótékony hatásai

Mire jó a lencse? Szinte mindenre! A májra, a szemre, az anyagcserére, a szívre, a vérnyomásból adódó gondokra és a hajra, hogy csak néhányat említsünk. Terhesség alatt kiemelten ajánlott, mivel magas a folsav, vas és foszfor tartalma. S persze más vitaminokkal és ásványi anyagokkal is tömve van, valamint általános nyugtató hatását is megfigyelték. Amiért pedig a legtöbben szeretik: kiemelten magas a fehérjetartalma.

Az ára pedig szenzációs: 500 g lencse kb. 300 forint körül mozog, így egy adag (100 g, ami bőségesen elegendő) kb. 60 forintra jön ki. S 100 g lencse elfogyasztásával egy közel teljes értékű étkezésről beszélünk, 60 forintért!

Lencse vs. fehérjeporok

Beszéljünk kicsit az edzés utáni tápanyag bevitelről. Ugye fehérje képes hatékonyan regenerálni az izmokat, a beépüléshez (és izom növeléshez) viszont szénhidrátra is szüksége van a testnek. A fehérjeporoknál általában még hozzá kell kevernünk egy gyors felszívódású szénhidrátkészítményt a proteinhez, a lencsénél viszont nem kell ezzel foglalkoznunk: egyszerre megkapod (100 g fogyasztásánál) az optimális 20 g fehérjét, és az optimális (tehát kétszer akkora mennyiségű) szénhidrátot - bár az igaz, hogy ez nem gyors felszívódású, de a lényegen semmit nem változtat. Komolyan mondom, mintha erre találták volna ki ezt a hüvelyest. Nem beszélve arról, hogy nem viszünk be a szervezetünkbe káros édesítőszert és színezéket, de legalább egy csomó rosttal megajándékozzuk magunkat. 

12 Best Protein Powders for Weight Loss in 2020, Per Dietitians

Barna lencse vagy vörös lencse?

Teljesen mindegy! Mindkettő kiváló tulajdonságokkal rendelkezik és ízben is minimálisan térnek el. Amiben viszont különböznek: a vöröslencse a főzés hatására szétmállik, a szemek nem maradnak egyben, így leginkább püréként, raguban vagy krémlevesben érdemes gondolkodni. Puhább állagú, mint a barna rokona. A vörös lencse tökéletes helyettesítője például a darált húsnak a chilis babban.

How to Cook Lentils | Food Prep Tips & Recipes | Openfit

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr5916504768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2021.04.19. 10:41:07

Sajnos Ázsiában, ahol élek, a barna lencse ritkaság, vörös lencse van, de nem olyan finom, mint a barna, nincs sok íze.
Import barna lencse (olasz konzerv) marha drága itt.

Sose gondoltam volna, hogy egy ilyen egyszerű alapanyag fog itt hiányozni.

odamondó 2021.04.19. 12:46:35

Ámen! Lencse egy eszméletlenül kiváló étel!

Made in Kitchen

Minden az egészséges, teljes értékű táplálkozásról.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása
gfgf