Az egyetlen gyümölcs, amiből mindennap! érdemes enned

Blueberry Kisses® | PlantNet® Australia

Az áfonya a világ egyik legegészségesebb élelmiszere. Ha ki kéne választani a legjobb gyümölcsöt mind közül, ez lenne az. Szerencsére igen népszerű Magyarországon is, ennek ellenére a legtöbben igen keveset fogyasztunk belőle.

Frissen általában nehezebb beszerezni, és irreálisan drága (3-4 ezer forint körül mozog a kilónkénti ára), de a bogyós gyümölcs esetében nem kell félni a fagyasztott verziótól sem, ugyanis a fagyasztás nem károsítja egyetlen jótékony hatását sem. Ráadásként: mivel olyan apró, kb. 2-3 perc alatt fel is olvad, és azonnal fogyasztható. Mehet nyugodtan a turmixba, joghurtba, teába, sütibe, vagy csak úgy, marékszámmal a szájba (alacsony glikémiás indexű, szóval reggelire is legális, bőségesen). 

A diétázók se féljenek tőle! A legtöbb "fitneszoldal" óva int a gyümölcsfogyasztástól (különös a délutáni és az esti órákban) a magas cukortartalmuk miatt. Cserébe háromóránként, napi hatszor egyél meg 100 g húst... Gondolom nem kell bővebben kifejtenem, hogy ez állítás mennyi helyen sántít.

Akit érdekel - az áfonya kalóriatartalma: 57 kcal/100 g (1). Nevetségesen alacsony mindahhoz képest, hogy 100 g mekkora mennyiség. Gondoljatok csak bele: az Aldiban kapható fagyasztott áfonya 500 g, tehát az egész zacskó van 285 kalória. Egy átlagos felnőttember kalóriaszükséglete 1500 és 2500 kalória (2) között mozog (ez sok mindentől függ, főként a nemtől és testsúly/magasságtól). Ezek alapján úgy érzem, hogy nem az áfonyától (és úgy általában nem gyümölcsöktől) hízik el az ember. 

Ajánlott beszerzés: Aldi, 500 g fagyasztott áfonya, egy zacskó kb. 800-900 forint között mozog. Ha csak naponta 50g-ot eszünk bele, akkor hozzávetőleg 80-90 forintra jön ki naponta. Nem sok pénz ahhoz képest, hogy mekkora antioxidáns bombát viszünk be a szervezetünkbe (az antioxidánsok a rák elleni küzdelem oszlopos tagjai).

afob.png

Mindemellett, a gyümölcsben megtalálható, pektinben gazdag rostok jó hatással vannak a belekre, különösen gyomorbántalmak esetén. De sorolhatnánk még a végtelenségig a pozitív hatásait (jó a szemre, a bőrre, a szívre, az agyra), de igazából egy a lényeg: az áfonya a tested minden egyes sejtjére jótékony hatással van, kevés hasonló táplálék létezik, amit jobban szeret a testünk. S még finom is. 

Egyetek mindennap áfonyát!

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr1216502076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2021.04.16. 19:35:51

Azt is tegyük hozzá, hogy gyönyörűen befesti az ember nyelvét, a műanyag edények alját, a mosogatótál alját és természetesen imád fröcskölni és mindent összefogni. Úgyhogy ma az áfonyás gofri mellé volt egy áfonyafoltos nadrág mosás is, meg edénytisztítások. Védőruha nélkül áfonyához nyúlni nem ajánlott!

Pierr Kardán 2021.04.16. 20:33:42

Valami itt nem gömbölyű. A képeken a fekete áfonya van, de a cikkben dícsért magas antioxidáns tartalom, sok vitamin, nyomelem és ásványi anyag ezzel szemben a vörösáfonyában található meg.

hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%B6r%C3%B6s_%C3%A1fonya

A feketeáfonya lekvárnak (vadhúsok, vagy rántott sajt mellé), szörpnek kiváló.

Sajnos a vörösáfonyát nyersen, vagy simán lefagyasztva ember meg nem eszi, mert nagyon savanyú. Aszalva, liofilizálva viszont fogyasztható, kellemes ízű gyümölcs.

Bogyó 2 2021.04.17. 00:01:00

@Pierr Kardán: Értem, hogy a Wikipédián a fekete áfonyához nem írták oda, hogy sok benne az antioxidáns, de attól még abban is sok. Íme: fekete-afonya.bioplus.hu/afonyale-hatasa/

Nekem inkább az a bajom, hogy nálunk fagyasztva meg a kis dobozokban is azt az áfonyát lehet kapni, amelynek zöld a húsa és borsónál is nagyobb szeme van. Ellenben a számomra igazi fekete áfonya az kis ribizli nagyságú bogyókból áll és teljesen sötétkékes fekete a héja, húsa, vöröses-lilás lével. Mivel az antioxidáns tartalom gyakran kapcsolódik a kékes színű vöröses levű gyümölcsökhöz, úgy gondolom, hogy ebben az áfonyában sokkal több van azonos súlynál. de persze ezt nem tudom, csak így tűnik logikusabbnak. A nemesítés szerintem a könnyebb, kellemesebb fogyaszthatóságot célozta a nagyobb szemekkel.

Bogyó 2 2021.04.17. 00:07:35

Úgy tűnik, nem gondoltam rosszul. itt is egyébként a fenti képen a nemes áfonya látható. De az igazi jó hatású az amit Erdélyben vagy a Tátrában lehet szedni.

fuggetlen.wordpress.com/2014/12/21/a-vadon-termo-fekete-afonya-fogyasztasaval-kivedhetok-a-metabolikus-rendellenessegek/

n3spr3ss0 2021.04.17. 06:18:51

Még egy nagy "előnye" van, a magas ára.

odamondó 2021.04.17. 07:23:35

Azt a fitnesz gurut aki azt mondja ne egyél gyümölcsöt ott kell hagyni.

A gyümölcs alapvetően mind jó. Vannak jobbak kalória/rost arányban, de kb ennyi.

Kopasz Szuzukis 2021.04.17. 07:53:12

@odamondó: Őgy, áltatában minden fitneszgurut (élen a 100kilózó sóbert nagyazsebem nagyapofám norbikával) agyon kellene csapni. Az elhízás egyik alapvető oka nem a szénhidrát, hanem a mennyiség.
A tisztán csirkemell-zabáltatás is egyoldalú táplálkozás. Ha a szervezetünknek kizárólag fehérje emésztésével kell az energiát biztosítani, az legalább olyan megterhelő, mint a túlsúly. Mert a fehérje nitrogén-, és kéntartalma energetikai szempontból ballaszt. Meg kell tőle szabadulni. Így kínlódik a bélrendszer, kínlódik a vese.
A legértékesebb táplálék kiegyensúlyozottan tartalmaz fehérjét, zsírokat, szénhidrátot, rostanyagokat. ÉS csak a szükséges mennyiséget szabad fogyasztani!!!

horrorpornó bábszínház 2021.04.17. 12:27:33

A kcal NEM kalória, hanem KILOkalória.

Vagy neked mindegy, hogy 200 métert vagy 200 kilométert kell lefutnod?
Mert az arány ugyanaz.
Röhej, hogy a táplálkozás terén észt osztani akaró faszok ennyit em képesek megjegyezni.
Ezek után a többit elolvasni sem érdemes, mert kb. annyi szakértelem szorult bele, amennyit ez jelez. Nulla.

horrorpornó bábszínház 2021.04.17. 12:31:41

@Bogyó 2:
Akkor te kevered valamivel az áfonyát, mert amiről írsz, az nem az.

nemcsaktravoltathivjakjohnnynak 2021.04.17. 12:41:31

@horrorpornó bábszínház: A kommented alapján te akkor értesz hozzá, úgyhogy kérlek, magyarázd meg pontosan mit írtam rosszul, és hogyan kell jól írni, hogy a jövőben ne kövessem el ezt a hibát. Előre is köszönöm!

u.i.: a stílusodon viszont változtass, mert elég bunkóra sikeredett az írásod..

odamondó 2021.04.17. 19:09:30

@horrorpornó bábszínház: amíg értem miről beszélsz addig azt is figyelembe kell szerintem venni, hogy a hétköznapi nyelvben kalóriának hívja mindenki és mindenki tudja, hogy a kcal-ra kell gondolni.

Tibor Batonyi 2021.04.17. 19:51:17

@odamondó: egyáltalán nem nevezik a hétköznapi nyelvben a kilokaloriát kaloriának, ahogyan a kilométert sem nevezik méternek, és a kilogrammot sem nevezik grammnak.

JoccFF 2021.04.18. 07:40:03

@horrorpornó bábszínház: sokkal kártékonyabbak az okoskodó kommentelők egy-egy érdekesnek és figyelemfelkeltőnek ható cikk alatt, akik minden alátámaszthatóságot nélkülözve egy csapással semmibeveendőségre intik az olvasót az írás alatt. A cikk helyénvalóan kcal megjelölést használ. Ember nincs aki kilokalóriaként használja. De ha szerinted ezen változtatni kellene, akkor van pár perjavaslatom számodra. Kezdheted a tic tac-kal. 20 éve vernek át mindenkit az 1 szem 1 kalória marketinggel :D

Guest1654543 2021.04.18. 13:07:09

@JoccFF: Ha valahol 1 kalória energiáról van szó, akkor honnan tudod hogy ez a mértékegységet definiáló fizikus szerinti 1 cal -át, vagy a "szokásjog" - kérdés hogy kinek a szokása, az enyém pl. nem - szerinti 1000 cal-át jelent? Ha belegondolsz abba is hogy a kcal egyszerűen csak a rövidítése annak hogy 1000 calorie (1000 magyarul kalória), akkor nyilvánvaló lesz hogy miért baromság a kalória szó jelentéséről vitázni. A legtöbben ezt csak rosszul használják, ennyi. A fizika nem nyelvtudomány, ahol a szokásjog dönt. Hibázni emberi dolog, a hibát védeni hülyeség. Ami a cukorkát illeti: a reklámoknak mióta van közük a valósághoz?

JoccFF 2021.04.18. 14:04:23

@Guest1654543: te komolyan egy beszélgetés során kijavítod az embereket akik a szokásjog alapján (ami egy társadalmi konszenzus) nem napi kilokaloriaszükségletről beszélnek? :D vagy nem 20-25 ezer kalóriában definiálják azt?

horrorpornó bábszínház 2021.04.18. 14:49:39

@JoccFF:
Arról, hogy a cikkíróhoz hasonló, semmihez nem értő idióták lettek a hangadók, amióta internet van, nem én tehetek.
Arról sem, hogy az emberek vannak annyira hülyék, hogy nem tudják a különbséget a kalória és a kilokalória között, de pont annyi a különbség, mint a méter és a kilométer között. Neked is felteszem a kérdést: neked mindegy, hogy 200 métert vagy 200 kilométert kell lefutnod?
Az külön szép, hogy annak annyira nagyon hülyék, akik ezt még védik is.

Ez fizika, és a fizika pontos tudomány, ezerszeres különbségek nem férnek bele.

Nem kell kilokalória-szükségletről (így írják) beszélni, elég a kalóriaszükséglet, bár valójában ez is energiaszükséglet, hiszen a valakinek a tömegéről sem úgy beszélsz, hogy mennyi a kilogrammja, a mennyiségét és nem a mértékegységét emlegeted.
Egyedül a kalória a kivétel, pont azért, mert az "életmód-tanácsadó", "dietetikus" egy egyéb címkével magukat elnevező agyatlan barmok még ahhoz is hülyék, hogy ezt felfogják, a sok ostoba meg csak hajtogatja majom módjára, amit olvas ezektől.
A te dolgod, hogy ha te is ezek közé akarod magad sorolni.

JoccFF 2021.04.18. 16:11:34

@horrorpornó bábszínház: remélem, ha azt írom, hogy 70 kiló vagyok, nem gondolod hogy 70 kilóméter. És ha egy koncerten azt mondom neked, hogy hozok 4 cent pálinkát akkor nem gondolod, hogy egy 4 db 1 centest hozok pálinkába áztatva. A 30 gigás pendrivera se hiszem, hogy gigawattra gondolsz. Mindenki érti hogy igazad van és okos vagy, de nem használja feleslegesen úgy senki sem. Így rövidebb és mivel az 1kcal is épphogy értelmezhető a dietetikában, ezért akinek egy picivel több esze van nálad pontosan tudni fogja, hogy ez egy társadalmilag teljesen világos rövidítés.

Kzsolt66 2021.04.18. 16:25:07

Látom, az emberek többsége alapvető fizikai és biológiai ismeretek hiányában, viszont rettentő öntudatosan és azonnal képes egymás torkának esni saját hülyesége védelmében. Hála kiváló közoktatásunknak.

kvadrillio 2021.04.18. 23:28:29

. Az áfonyáról sokáig úgy tartották, hogy sikeresen oldja a köveket, de a valóság éppen ellenkező: magas oxaláttartalmával az áfonya inkább elősegíti a kőképződést. AZ OXALÁT PEDIG KÖSZVÉNYRE NEM JÓ. KÖSZVÉNYES IZÜLETI GYULLADÁST CSINÁL.

Örömhernyó 2021.04.19. 10:42:17

Az áfonyának nem sok íze van, viszont rohadt drága és nem áll el sokáig frissen, de legalább minden ütődésre érzékeny. És drága.

horrorpornó bábszínház 2021.04.19. 19:44:40

@JoccFF:
Nagyon szar hasonlatok, semmi köze a témához egyiknek sem.
Itt ugyanis más mértékegységeket sorolsz fel, a kalória-kilokalória esetében viszont ugyanannak a mértékegységnek az ezerszereséről van szó. És valóban, a felsoroltak egyikénél sincs ilyen, a watt nem jelöl kilowattot, csak mert egy (vagy akár több) hülye úgy gondolja, pedig a kW rövidítés ott is más, mint a W rövidítés. Lásd kalória (cal) -kilokalória (kcal).
Ha azt mondod, hogy 70 gramm vagy, amikor valójában 70 kilogramm (aminek egyébként a kiló az elfogadott köznyelvi rövidítése, a gramm viszont nem), akkor hülyének nézlek. Meg mindenki más is.
Ugyanez a helyzet a kalória-kilokalória viszonylatban is.
Ha valakinek egy picivel több esze van nálad, ezt felfogja. Te sajnos nem vagy rá képes.

horrorpornó bábszínház 2021.04.19. 19:46:00

@Örömhernyó:
Talán még azt is megemlíthetnéd, hogy drága.

JoccFF 2021.04.19. 21:46:24

@horrorpornó bábszínház: jól van, végülis engem meggyőztél. Mehetsz tovább arra az 1 960 000 oldalra ahol még sima kalóriaként említik (kilokaloriát 26 000)
Forrás: google

cardiobascuralis 2021.04.20. 02:39:39

@JoccFF:
Attól, hogy sokkal több a hülye, még nem lesz igazuk.
Nézd meg mondjuk, hogy hányan írják helyesen, egybe a mindennap szót, és hányan hibásan, külön.
De ettől még az egybeírt verzió marad a helyes.

Pedig a helyesírás közel sem olyan egzakt tudomány, mint a fizika, csak annak is vannak szabályai. Amelyeket a sok hülye nem ismer.

JoccFF 2021.04.20. 07:34:36

@cardiobascuralis: igazán remek példa és pont jókor. Hiszen ezen a héten minden nap szembesültem vele, hogy néhány embert mindennap elérhet az agyvérzés egy teljesen jelentéktelen, globálisan elfogadott rövidítés kapcsán is pusztán azért, mert ebben vélte manifesztálódni az emberiség apokaliptikus szintű lebutulását. Pedig tegnap drónt reptettünk a Marson. Vajon a NASA mérnökei kalóriát, vagy kilokalóriát mondanak ha reggelinél épp a táplálkozás a téma? ;)

cardiobascuralis 2021.04.21. 14:21:07

@JoccFF:
Ja, röptettetek...
Az egér meg szól az elefántnak, hogy hogy dübörögnek a hídon.

Amihez kurvára semmi közöd, arról vajon miért többes szám első személyben írsz?
Ők röptettek. Te kurvára nem.

Nem, a lebutulásnak ez csak az egyik jele. Annak, hogy segghülye vagy. Ehhez is.
A helyesíráshoz is.
Tehát reál és humán területen egyaránt ostoba vagy.

Egyébként ékezésnél valóban kalóriát mondanak, ha általánosságban beszélnek, mint ahogy a többi mértékegységnél is az alapmértékegységet emlegetik, kivéve a belt, amit decibelként. De ha konkrét értékről van szó, akkor tutira nem mondanak a kilokalória helyett kalóriát, ahogy a kilowatt helyett sem wattot, vagy a rakéta tolóerejénél a kilonewton helyett newtont.
Kár, hogy a te agyadnak ez magas, mint disznónak a tehénvályú.

JoccFF 2021.04.21. 20:52:07

@cardiobascuralis: igazán és mélyen megérint, hogy cardibascularis és horrorpornó bábszínház hülyének gondol. :D Újra is értékelem az életem. A helyesírásnak pedig előbb nézz utána ;) Én téged amúgy sem hülyének, sem ostobának nem gondollak, de nagyon sajnállak téged is és a környezetedben élőket is :(

cardiobascuralis 2021.04.22. 15:14:56

@JoccFF:
Seggfejkém, a helyesírásnak talán inkább te nézz utána, nem az én írásaim vannak tele helyesírási hibákkal kettőnk közül, baromka.

Én viszont téged hülyének tartalak, aki csak ostobaságok hajtogatására képes, és még írni sem volt képes megtanulni.

JoccFF 2021.04.22. 18:08:47

@cardiobascuralis: hejesírási hibákra hivatkozni példa nélkül csak üres fecsegés Cunci!

cardiobascuralis 2021.04.23. 13:30:47

@JoccFF:
Jól van, barom, ha mindenképpen égni akarsz, akkor pár példa:

"ezen a héten minden nap szembesültem vele" - mindennap egybe, mert határozószó
A mondatot nagybetűvel kezdjük, a végén valamilyen mondatzáró írásjel (pont, felkiáltójel stb) van.
"csak üres fecsegés Cunci!" - mivel megszólítás, a Cunci elé vessző
"mérnökei kalóriát, vagy kilokalóriát" - mivel felsorolás, nem kell vessző
végülis - különírandó
kilóméter rövid o
pendrivera - kötőjellel, és a pen drive külön
"Mindenki érti hogy igazad van" - a hogy elé vessző
"Így rövidebb és mivel" - mivel tagmondatokat választ el, vessző az és elé
"akinek egy picivel több esze van nálad pontosan tudni fogja" - mivel tagmondatokat választ el, vessző a nálad után

Eleget szoptál mára, vagy nem volt még elég?
Mert az eléggé látszik, vadász, hogy te szopni jársz ide.

JoccFF 2021.04.23. 13:58:54

@cardiobascuralis: komolyan megcsináltad? :D Atyám, jól belemásztam az agyadba :)

A mindennap amúgy akkor írandó egybe, ha időhatározó. Az említett mondatba direkt tettem bele így is és a mindent mint általános névmást és a napot mint főnevet is. ;)

horrorpornó bábszínház 2021.04.26. 22:40:45

@horrorpornó bábszínház:
Sajnos, túl hülye vagy ahhoz, hogy észrevedd, hogy mindkettő időhatározó az adott mondatban.

Szóval ahogy látom, te továbbra is szopni jársz ide.
Lehetnél a felvezető kamionon a Pride-on. Ott ezt csodálnák.

Made in Kitchen

Minden az egészséges, teljes értékű táplálkozásról.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása
gfgf